home Anasayfa

Faaliyetler

Faaliyet Raporu

FAALİYET RAPORU ( 2018 )

Değerli kurucu üyelerimiz, sayın hemşerilerimiz

Vakfımızın 2018 Yılı faaliyetlerini görüşmek üzere 46 Olağan Genel Kurul toplantısına hoşgeldiniz. Sizleri saygı ve sevgiyle selamlıyorum.

Sözlerime başlarken ahrete göç eden başta kurucu başkanımız Prof. Dr. Mustafa Köseoğlu hocamız olmak üzere Nevzat Acar başkanımızı, kurucu (mütevelli) üyelerimizi rahmet ve şükranla anıyor, mekanları cennet, ruhları huzur bulsun diye dua ediyoruz.

Vakfımız 31 aralık 2018 tarihi itibarı ile kuruluşunun 46.yılını tamamlamış ve esas amacı olan “karşılıksız burs verme” hizmetini, temin ettiği bağış ve yardımlarla başarı bir şekilde devam ettirmiştir.

Değerli Genel Kurul üyeleri kıymetli misafirler,

Vakfımız bu yıl burs hizmeti kapsamında; sağladığı bağış ve yardımlarla 2018 yılı Ocak/Haziran eğitim döneminde ihtiyaç sahibi Antalyalı 74 öğrenciye karşılıksız üniversite eğitim bursu vermiştir. Yaz tatili sonrasında ekim ayında başlayan yeni eğitim öğretim dönemi için bu 74 burslu öğrenciden 34 öğrenci başarılı ve geçerli belge getirerek burs almaya devam etmiştir. 40 öğrenci ise ya okulu bitirip mezun olmuş ya da başarısız oldukları için belge getirememişlerdir.

2018/2019 yeni eğitim öğretim dönemi için başvurular, geçen yıl başlattığımız vakfımızın web sitesindeki “Başvuru formu” ile bu yıl eylül 2018 ayında yapılmış ve başarılı bir şekilde zamanında tamamlanmıştır. Yeri gelmişken öğrencilerin vakfımızın internet ortamındaki web sitesinden başvuru yapma imkanını sağlayan programı hazırlayıp sorunsuz bir şekilde uygulamaya alan ve vakfımıza bağışlayan Orgino Digital şirketi sahibi hemşerimiz Mustafa Durmuş beye huzurlarınızda teşekkür ederiz. Artık öğrencilerimiz İstanbul’a vakıf merkezine gelmeden bulundukları yerden kolaylıkla başvurularını yapabiliyorlar.

Eylül ayında, burs alma kriterlerine uygun olarak 138 Antalyalı yeni öğrenciden başvuru alınmıştır. Alınan bu başvurular Ekim ayında burs komisyonunca incelenerek değerlendirilmiş ve 75 öğrencinin mülakata çağrılması uygun görülmüş ve davet edilmiştir. Davet edilen 75 öğrenciden ancak 60 öğrenci mülakata gelmiştir. Yönetim kurulu üyeleri tarafından 60 öğrenci ile tek tek yapılan görüşme ve değerlendirme sonrasında 40 öğrencinin burs alması uygun görülmüştür.

Sonuç olarak; 2018 ocak/haziran döneminden devam eden 34 burslu öğrenciye, mülakat sonucu burs almaya hak kazanan 40 yeni öğrenci ilave edilmiş, toplamda 2018/2019 eğitim öğretim döneminde geçen dönem de olduğu gibi bu dönemde de 74 öğrenci vakfımızın burslu öğrencisi olmuşlardır.

Bu öğrencilere; ekim 2017 de arttırılarak aylık 250TL ye çıkartılan burs verilmeye başlanmıştır. Burs kaynağımız her yıl olduğu gibi bu yıl da mütevelli (kurucu) üyeler ile yönetim kurulu üyeleri olmuştur. Bu kaynak, bu yıl geçmiş dönemlere nazaran daha sıkı takip ve talep yapılarak düzenli ve yeterli bağışlar temin edilmiştir. Dolayısı ile bu dönemde ilk kez ödeme sıkıntısı duyulmadan zamanında burs hizmeti sağlanabilmiştir. Bu konuda hizmeti ve hayrı olan tüm mütevelli üyelerimize teşekkür ederiz.

Bu hizmetlerin gerçekleştirilmesine muhasebe kayıtları ve bütçe yönüyle bakıldığında; Geçen dönemde bağış ve zekat olarak 172.868,00 TL toplandığı halde bu dönemde bu değer, geçen yıldan devreden banka hesap bakiyesi 17.009,00TL düşüldükten sonra %34 artışla 231.948,00TL olmuştur. Bu yüksek artışın ana sebebi yukarıda da belirtildiği gibi yönetimimizin gayreti çalışması ve sıkı takibi olmuştur. Bu bağış gelirleri önem sırasına göre;

-İlk olarak 166.750,00 TL sı burs olarak ihtiyaç sahibi öğrencilerimize banka aracı ile ödenmiştir.

-Burs ödemelerinden sonra ikinci sırada 5.500,00TL ile yer alan ödeme Zeytinburnu Belediyesi sosyal tesislerinde düzenlediğimiz iftar programına katılan misafirlerimizi ağırlama gideri olarak

Zeytinburnu belediyesi ilgili birimine yapılmıştır. Bu gider yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılanmıştır.

-Önemli giderler arasında üçüncü sırada yer alan gider ise 4.200,00 TL ile Vakıflar Genel

Müdürlüğüne aylık ödediğimiz tahsis (kira) bedelinin yıllık tutarı olmuştur.

Vakıflar Genel Müdürlüğü her yıl sonun da tahsis bedeline zam yaparak yeni yılın aylık kirasını tespit etmektedir. 2018 yılı için tahsis bedeli Aralık 2017 de 350,00TL/ay olarak tarafımıza yazılı tebliğ edilmiş ve ocak 2018 den itibaren uygulamaya alınmıştır.

Bu yıl, kültürel ve sosyal faaliyetler kapsamında; Şu anda genel kurul toplantısı yaptığımız bu salonda burslu öğrencilerimize ve de mütevelli heyetimize eğitim ve bilgilendirme içerikli konferanslar verilmeye başlanmıştır. Bu kapsamda ilk konferans 14 nisan 2018 cumartesi günü mütevelli üyemiz Prof. Dr. Mustafa Keçer tarafından “üniversite eğitiminde tecrübe paylaşımı ve tavsiyeler” konulu konferans olmuştur. Konferans yoğun bir katılımla öğrencilerimiz tarafından ilgiyle izlenmiş, soru/cevapla verimli bir toplantı gerçekleştirilmiştir.

Diğer taraftan bu yıl geleneksel İftar programın, öğrencilerimiz, mütevelli üyelerimiz ve hemşerilerimizin yoğun katılımı ile 18 Mayıs 2018 cumartesi günü Zeytinburnu Belediyesi Sosyal tesislerinde yapılmıştır. Bu gecede katılanlar arasında samimi kaynaşma ve iletişim ortamı sağlanmış, İstanbul’daki Antalyalı bürokratları aramızda görme ve tanışma fırsatı yakalanmıştır.

Diğer bir sosyal etkinlik de 2018/2019 eğitim ve öğretim dönemi başında mevcut öğrencilerimiz, yeni öğrencilerimiz ve yönetim kurulu üyelerimizin katılımı ile 17 kasım 2018 cumartesi günü kahvaltılı tanışma ve kaynaşma programı olarak gerçekleştirilmiştir. Katılım

beklenenin üzerinde olmuştur.

Bu yılın son ayında Aksekili hemşerimiz, İTÜ öğretim üyesi, uçak ve uzay bölüm başkanı Prof. Dr. Zahit Mecitoğlu hocamız tarafından “ Türkiye de havacılık ve uçak sanayinin gelişimi” konulu konferans verilmiştir. Bu konferans da öğrencilerimiz ve hemşerilerimiz soruları ile konuya dahil olmuşlar merak edilen konular hocamız tarafından detayları ile açıklanmıştır.

Bu yıl vakıf merkezinde eksik kalan yatırımlar tamamlanmış ve hizmete alınmıştır. Bu cümleden olarak;

-2018 ocak ayında alt yapısı hazır olan kamera güvenlik sistemi için 5 adet kamera ve bir adet kayıt cihazı Perpa elektrik tarafından bedelsiz ve ayni bağış olarak temin edilmiş ve yerine montajı yapılmıştır. Dolayısı ile bina sahibi vakıflar genel müdürlüğünün de talebi yerine getirilmiştir.

-Arka bahçemizde özellikle yaz mevsiminde sosyal etkinlikler düzenlemek için ihtiyaç olan gölgelik, piknik masası ve banklar büyük şehir park ve bahçeler müdürlüğünden bağış yoluyla tedarik edilmiş ve kullanıma alınmıştır.

- Bu faaliyet döneminin son ayında aralık 2018 de Vakıflar Genel müdürlüğü İstanbul Vakıflar birinci bölge müdürlüğünden aldığımız bir yazıda; içinde bulunduğumuz bu binaya 2019 yılı için aylık 440,00 TL tahsis (kira) bedeli takdir edilmiş ayrıca deprem, yangın, doğal afetler gibi riskler için sigorta yaptırılması talep edilmiştir. Bu talep 2019 yılı ocak ayından itibaren bir yıllık sigorta yaptırılarak yerine getirilmiş, aylık tahsis bedeli ise ocak 2019 dan itibaren 440,00 TL olarak ödenmeye başlanmıştır.

Bu yılki faaliyetlerimize bütçe yönü ile baktığımızda;

Geçen Genel Kurul toplantısında onaylanan 185.450,00 TL’ lık 2018 yılı gelir gider denk bütçesine göre gelirlerin % 125 gerçekleşme ile 231.948,00TL, giderlerin ise %96,70 gerçekleşme ile 179.308,00 TL olmuştur. Bu sonuçlara göre yönetimimiz gelirde, bütçe hedeflerini %25 aşmış diğer bir deyişle bu yıl bağış kaynaklarının sıkı takibi ve gayretli çalışmalarla bütçe hedefleri olumlu yönde aşılmıştır.

Giderlerde ise; vakıf burs verme kriterlerine uygun bütçede ön görülen sayıda yeni öğrenci seçimi yapılamadığından %3,30 gibi bir sapma ile daha düşük bir geçekleşme meydana gelmiştir. Bağışların tahsilinde bu yıl bütçe hedeflerinin aşılmış olması nedeni ile yıl sonunda 69.841,80 TL bir gelir fazlası sağlanmıştır.

Sözlerimize son verirken bu yılda yüksek seviyede bağış yaparak desteklerini esirgemeyen Mütevelli üyelerimize, Yönetim kuruluna huzurlarınızda teşekkür ediyor, yapmış oldukları bağış ve hayırlarını Allah (CC) dan kabulünü niyaz ediyoruz.

Vakfımızın yıllık çalışmalarını izlemek, görüş ve düşüncelerini belirtmek, bizlere moral ve destek vermek üzere Genel Kurulumuza teşrif eden siz değerli genel kurul üyelerimize ve de değerli hemşerilerimize yönetim kurulu adına teşekkür ediyor, sağlıklı günler diliyoruz.

Saygılarımızla, 16.Mart.2019

İsmail Hakkı TUNÇ